lauantai 30. marraskuuta 2013

Tulevaisuuden puu

Valintoja. Teemme niitä koko ajan. Ne ovat pieniä tai suuria, suoria tai välillisiä.Kaikilla niillä on jotain yhteistä; ne kaikki vaikuttavat. Ne vaikuttavat meidän elämään, ne vaikuttavat toisten elämään.

Tulevaisuus on kuin puu, jota valinnoillamme kasvatamme. Millaiseen multaan istutamme siemenen? Millaiselle paikalle myöhemmin siirrämme taimen? Voimme vaikuttaa paikkaan, mutta emme siihen, miten paljon aurinko paistaa, onko pilvisyyttä. Voimme kastella puuta, mutta sateeseen emme voi vaikuttaa. Ajan myötä puu kasvaa ja juurruttaa itsensä syvälle maahan. Oksat kasvavat ja haaroittuvat.

Pelkästään omat valintamme eivät vaikuta tulevaisuuteen, vaan toistenkin valinnat muuttavat puutamme. Toinen auttaa oksimisessa, toinen törmää puuhun ja siihen tulee lommo. Sitten on niitä, jotka valitsevat puumme täydellisen tuhoamisen, polttamisen. Kaikki vahvat oksat tuhoutuvat, uudet vihreät lehdet ja omenanalut. Vain musta ja hiiltynyt runko jää jäljelle. Mutta tuhkainen maa on hyvä ja hedelmällinen kasvualusta uudelle taimelle.Täytyy vain jaksaa yrittää uudelleen.

Eihän se uusi puu ole samanlainen mitä entinen, omenoiden sijasta voi kasvaa luumuja. Mutta puu se on kummiskin. Vaatii aikaa, että puu alkaa taas juurtua ja kasvattamaan oksia. Mutta pikkuhiljaa se kasvaa ja kurkottaa kohti taivaita. Jo yhden puun kasvattaneena olemme oppineet ja tiedämme, mitä ei ehkä kannata tehdä, mutta virheitä voi tulla kummiskin. Osaamme ehkä nyt valita toisin. Se vanha ja hiiltynyt puu välillä varjostaa vieressä ja hidastaa uuden puun, uuden tulevaisuuden, kasvua. Välillä pahastikin. Mutta aina ei aurinko ole samassa asennossa ja varjo pääsee väistymään. Puu voi taas kasvaa ja kukoistaa, hetken aikaa. Varjo löytää kyllä paikkansa.
Tämä nykyinenkään puu ei ole turvassa tuholaisilta. Osaamme ehkä paremmin nyt suojella sitä niiltä, mutta kaikkeen emme pysty. Loputtomiin emme voi suojella. Taas voi tulla hän, joka tuhoaa ja polttaa puun kokonaan. Mutta onneksi siemeniä saa uusia.


3 kommenttia: